Διαμονή (Μετά)

 

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι διαμονής στην Γερμανία όπως και στις περισσότερες χώρες. Ανάλογα με την επιλογή υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κυρίως όσον αφορά το οικονομικό σκέλος και τις ανέσεις που προσφέρονται. Οι πιο συνήθεις και διαδεδομένοι τρόποι διαμονής στην Γερμανία:

·         Ενοικίαση διαμερίσματος (Wohnung)

Η κλασσική μέθοδος για μακροχρόνια διαμονή για οποιονδήποτε δεν διαθέτει ιδιόκτητη οικία. Το κόστος κυμαίνεται στα 350 – 400 ευρώ για ένα στούντιο 25 – 35 m2 και στα 500 – 700 ευρώ για ένα διαμέρισμα 45 – 55 m2 με σαλόνι κουζίνα και ένα υπνοδωμάτιο. Στις τιμές αυτές περιλαμβάνονται το ενοίκιο, τα κοινόχρηστα και τα έξοδα θέρμανσης αλλά όχι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και πιθανής σύνδεσης internet το κόστος των οποίων ανέρχεται στα 50 – 60 ευρώ.

+Ανεξαρτησία, ελευθερίακαι ηρεμία στον χώρο διαμονής.

- Το συνολικό κόστος είναι αρκετά μεγάλο και αυξάνεται καθώς το 85% των διαμερισμάτων ενοικιάζονται μέσω μεσιτικών γραφείων τα οποία χρεώνουν ένα ποσό της τάξεως των 1000 – 1300 ευρώ. Ακόμα ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το διαμέρισμα θα είναι χωρίς έπιπλα που αυξάνει ακόμα περισσότερο το κόστος και τέλος ότι δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που να νοικιάζει ένα διαμέρισμα για μικρό χρονικό διάστημα.

Χρήσιμα link:

http://immobilien24.de

http://www.immowelt.de

 

·         Ενοικίαση δωματίου σε κοινόχρηστο διαμέρισμα (Wohngemeinschaft)

Η μέθοδος που επιλέγουν οι περισσότεροι φοιτητές οι οποίοι πηγαίνουν σε μια εταιρία για πρακτική καθώς δεν γνωρίζουν αν η διαμονή τους θα είναι μεγαλύτερη από 6 μήνες. Σε αυτή την περίπτωση ο ενοικιαστής έχει το δικό του επιπλωμένο δωμάτιο το οποίο μπορεί να κλειδώνει με κλειδί που έχει μόνο αυτός (Βάση νόμου απαγορεύεται ακόμα και ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος να έχει κλειδιά των δωματίων άσχετα αν δεν τηρείται 100%). Οι υπόλοιποι χώροι του διαμερίσματος (Σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο) είναι κοινόχρηστοι με τους συγκατοίκους οι οποίοι είναι συνήθως 1 - 5 άτομα ανεξαρτήτου φύλλου. Το κόστος για ενοικίαση δωματίου σε κοινόχρηστο διαμέρισμα κυμαίνεται στα 250 – 450 ευρώ με την διαφορά σε σχέση με την ενοικίαση διαμερίσματος ότι σε αυτή τη τιμή συμπεριλαμβάνονται όλα τα έξοδα του διαμερίσματος και δεν απαιτείται κάποιο επιπλέον ποσό.

+Σχετικά μικρό κόστος σε συνδυασμό με μερική ελευθερία (Στο δωμάτιο σου). Δυνατότητα κοινωνικών σχέσεων με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες.

- Πιθανότητα μη αρμονικής συμβίωσης ανάλογα με τον αριθμό και τον χαρακτήρα των ανθρώπων που συγκατοικούν στο ;ίδιο διαμέρισμα το οποίο σημαίνει έλλειψη ηρεμίας.

Χρήσιμα link:

http://www.wg-gesucht.de

http://www.studenten-wg.de

http://www.wg-cast.de

 

·         Διαμονή σε youthhostel

Αυτή η μέθοδος έχει πολλές ομοιότητες με την διαμονή σε εστίες ΤΕΙ ή πανεπιστημίου. Το κόστος είναι ανάλογο με την διαμονή καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές. Όσο πιο κοινόχρηστο είναι το δωμάτιο που θα κλειστεί τόσο πιο φθηνό θα είναι. Για παράδειγμα ένα δωμάτιο στο οποίο κοιμούνται 6 άτομα σε κουκέτες και έχουν κοινόχρηστο μπάνιο κοστίζει 300 – 350 ευρώ μαζί με πρωινό.

+Υπηρεσία καθαριότητας δωματίου και πιθανόν προσφορά πρωινού.

- Δεν είναι διαμέρισμα με αυτό να συνεπάγεται ότι θα μοιράζεσαι πολλά με πολλούς και δεν θα το νιώσεις ποτέ σαν τον προσωπικό σου χώρο.

Χρήσιμα link:

http://www.hostelworld.com

http://www.jugendwohnen-stuttgart.de/index_en.htm

 

Θα χρειαστώ κάποια χρήματα κατά την υπογραφή του συμβολαίου;

Για την διαμονή σε youthhostel δεν χρειάζονται κάποια λεφτά να προϋπάρχουν καθώς ο ένοικος πληρώνει κάθε μήνα διαμονής του, ωστόσο για την υπογραφή των συμβολαίων στις πρώτες δύο περιπτώσεις θα χρειαστούν κάποια χρήματα. Στην περίπτωση της ενοικίασης δωματίου σε κοινόχρηστο διαμέρισμα θα χρειαστεί ένα ποσό ίσο με την αξία του ενοικίου ως προκαταβολή και 50 – 100 ευρώ τα οποί δίνονται σαν εγγύηση για τα κλειδιά του δωματίου. Στην περίπτωση της ενοικίασης διαμερίσματος απαιτούνται 2 – 3 ενοίκια ως προκαταβολή. Και στις δύο περιπτώσεις τα χρήματα αυτά επιστρέφονται με την λήξη του συμβολαίου εκτός αν υπάρχουν υλικές ζημιές στο τόπο διαμονής (π.χ. Καταστροφή επίπλου, απώλεια κλειδιών).