Τι χαρτιά θα χρειαστεί να ετοιμάσω στην Ελλάδα για την πρακτική μου?

 

  • Βεβαίωση σπουδών:

Από την γραμματεία του ΤΕΙ (μεταφρασμένη στα αγγλικά/γερμανικά)

 

  • Αναλυτική βαθμολογία

Από την γραμματεία του ΤΕΙ (μεταφρασμένη στα αγγλικά/γερμανικά)

 

  • Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης:

Για να βγάλει κανείς την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης, θα χρειαστεί να πάει στον φορέα στον οποίο είναι ασφαλισμένος (π.χ. ΙΚΑ) και να εξηγήσει ότι χρειάζετε την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης, διότι θα πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στο εξωτερικό και οτι του είναι απαραίτητη για να είναι καλυμένος για οτιδήποτε του προκύψει εκεί.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω link:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=509&langId=el

 

Επίσης καλό θα ήταν ο σπουδαστής να έχει μαζί του και διαβατήριο. Αυτό δεν είναι απαραίτητο, διότι με την ταυτότητα και μόνο, μπορεί κανείς να έρθει και να μείνει στην Γερμανία χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά θα γλυτώνει από αρκετό χρόνο και κόπο όταν θα έρθει σε επαφή με δημόσιες υπηρεσίες, όπου θα χρειαστεί επείδειξη εγγράφου ταυτοποίησης προσωπικών στοιχείων.

 

Ένα παράδειγμα για αυτό, είναι το εξής:

Μια από της πρώτες δουλειές που θα χρειαστεί να κάνει ο σπουδαστής με το που θα έρθει στην Γερμανία είναι να κάνει εγγραφή στο δημαρχείο της περιοχής του. Εκεί θα του ζητηθεί κάποια ταυτότητα. Στην Ελλάδα, η ταυτότητα διαρκεί για μια ζωή εάν δεν αλλάξει η οικογενιακή κατάσταση, εάν δεν χαθεί ή αν δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι . Αυτό θα είναι ένα πρόβλημα διότι στην Γερμανία την αλλάζουν κάθε 10 χρόνια και ένας από τους λόγους που γίνετε αυτό, είναι για να υπάρχει πάντα μια πρόσφατη φωτογραφία. Πολλες φορες οι υπαληλοι που θα σας εξυπηρετούν και που συνήθως μιλούν λίγα έως καθόλου αγγλικά, αμφιβαλλουν οτι η ταυτοτητα που επιδεικνυεται ανοικει πραγματικα σε σας και θα πρεπει να τους εξηγήσετε πως εχουν τα πραγματα στην Ελλαδα.