Articles

 

 • Για να έρθεις εδώ.

Αθήνα - Edinburgh με απευθείας πτήση της easyJet.

Από Εδιμβούργο υπάρχουν λεωφορεία και τα τρένα για το υπόλοιπο της Σκωτίας.

Ή

Θεσσαλονίκη - Gatwick -> Gatwick - Glasgow, αλλά να γνωρίζετε ότι υπάρχουν μεγάλη περίοδος αναμονής μεταξύ των πτήσεων και είναι πιο ακριβά.

 

 • Φτάνοντας στη Σκωτία.

Αν δεν έχετε φίλους που μπορούν να προσφέρουν διαμονή για ένα αρχικό χρονικό διάστημα, θα πρέπει να κάνετε κράτηση σε ένα ξενοδοχείο.

http://www.booking.com/city/gb/edinburgh.en

http://www.laterooms.com/en/

 

Στις παρακάτω ιστοσελίδες θα βρεις αγγελίες για ενοικίαση διαμερισμάτων:

http://www.rightmove.co.uk/

http://www.zoopla.co.uk/

 

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι θα ήταν δύσκολο να κάνει κάτι άλλο χωρίς διεύθυνση, συμπεριλαμβανομένου του να ανοίξεις λογαριασμό σε τράπεζα.

Επίσης, να έχεις το νου σου για τις διαφημίσεις από τους ιδιοκτήτες και όχι τα μεσιτικά γραφεία. Τα περισσότερα τα μεσιτικά γραφεία θα σας απορρίψουν, γιατί δεν έχετε δουλειά ακόμη. Μια άλλη επιλογή είναι η ιστοσελίδα gumtree στην οποία μπορείτε να βρείτε επίσης προσφορές, καθώς και την ευκαιρία να βρείτε συγκάτοικο, αλλά να είστε προσεκτικοί, υπάρχουν επίσης πολλές περιπτώσεις απάτης.

 

http://www.gumtree.com/

 

 

 • Πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη στέγαση.

Εάν δεν είστε φοιτητής θα πρέπει να πληρώσετε το δημοτικό φόρο. Ανάλογα με τη θέση και την αξία διαμερίσματος υπάρχουν διαφορετικές ζώνες.

- Edinburgh : http://www.lothian-vjb.gov.uk/ctax_charges.html

- Glasgow: http://www.saa.gov.uk/glasgow/search.php

 

Μερικές εκπτώσεις μπορεί να ισχύουν αν μένεις μόνος, αλλά είναι πάντα καλύτερο να να ρωτήσεις στοτοπικό γραφείο του Συμβουλίου.

Ποτέ μην νοικιάσετε ένα διαμέρισμα με ηλεκτρική θέρμανση είναι πάρα πολύ ακριβό. Πάντα να ρωτάτε για κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου (GCH). Με λίγη προσοχή δεν θα πρέπει να πάει πανω από £ 50/μηνιαίως.

Μην απορρίψετε διαμερίσματα στο ισόγειο. Είναι συνήθως φθηνότερα και καλά για μια πρώτη κατοικία. Οι συμβάσεις συνήθως είναι για 6 μήνες και στη συνέχεια σε μηνιαία βάση, με περίοδο προειδοποίησης ενός μηνός από την πλευρά σας σε περίπτωση που θέλετε να φύγετε. Επίσης, βρείτε αρχικά επιπλωμένα διαμερίσματα.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ την περιοχή Govanhill στη Glasgow λόγω κακόφημης περιοχής.

Ανάλογα με το μεσιτικό γραφείο κάθε 3 ή 6 μήνες γίνονται επιθεωρήσεις για να καθοριστεί η καλή κατάσταση του διαμερίσματος.

Το 90% των διαμερισμάτων δεν επιτρέπουν το κάπνισμα και τα κατοικίδια ζώα με ρήτρες στις συμβάσεις.

 

 • Τραπεζικός λογαριασμός

Από προσωπική εμπειρία η καλύτερη τράπεζα για να ανοίξετε ένα λογαριασμό είναι:

Lloyds TSB:

http://www.lloydstsb.com/

 

 • Κινητό Τηλέφωνο

Χρειάζεται σίγουρα ένα τηλέφωνο, ώστε να είστε σε θέση να ψάξετε για δουλειά. Οι περισσότεροι providers είναι πάνω κάτω το ίδιο ειδικά σε κάρτες, αλλά σας προτείνουμε:

http://store.three.co.uk/?id=DGB34

 

 • NIN

Για να είναι σε θέση να δουλέψετε θα πρέπει να έχετε έναν εθνικό αριθμό ασφάλισης (NIN) (δηλαδή ΑΦΜ/AMKA). Για να βγάλετε NIN θα πρέπει να καλέσετε σε ένα Jobcentre και να προγραμματίσετε μια συνάντηση. Μόλις πάτε εκεί θα δώσετε τα στοιχεία σας και θα σας στείλουν το NIN στην διεύθυνση σας.

http://www.jobcentreplus.gov.uk/

 

 • Βρείτε μια θέση εργασίας

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για την εύρεση εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέσω του διαδικτύου. Μερικές δημοφιλείς σελίδες είναι:

http://www.jobsite.co.uk/search-post-jobs.html?gclid=CNnX44Or5bQCFXDLtAod91oAPA

http://www.cwjobs.co.uk/

http://www.reed.co.uk/

http://www.jobcentreplus.gov.uk/

 

Η συνήθης διαδικασία είναι:

 1. Δημιουργήστε ένα λογαριασμού στο site.
 2. Κάντε upload τα στοιχεία σας, όπως μια συνοδευτική επιστολή και ένα βιογραφικό σημείωμα.
 3. Έπειτα μπορείτε να ξεκινήσετε με την αναζήτηση και την αίτηση για θέσεις εργασίας.
 4. Για την αναζήτηση θέσεων εργασίας να έχετε κατά νου τις εξής λέξεις κλειδιά: Graduate, Junior, Start-up, Internship.
 5. Επίσης, δεν πρέπει να τρομάζετε με όλες τις απαιτήσεις. Ακόμα κι αν δεν είστε εξοικειωμένοι με μια συγκεκριμένη μορφή τεχνολογίας στη λίστα κάνετε την αίτηση.
 6. Οι αιτήσεις αποστέλλονται στο γραφείο προσλήψεων που χειρίζεται τη συγκεκριμένη αγγελία εργασίας. Μόλις ένας recruiter αναθεωρήσει το βιογραφικό και πιστεύει ότι θα είστε κατάλληλος/η για μία θέση, θα σας καλέσει για μια συζήτηση 10-15 λεπτών. Προσοχή, ο recruiter μπορεί να σας καλέσει και για κάποια θέση που δεν έχετε κάνει αίτηση επειδή έχει δει το βιογραφικό σας στα jobsites.
 7. Εάν, μετά την σύντομη τηλεφωνική συζήτηση ο recruiter πιστεύει ότι είναι μια καλή ιδέα να προωθήσει το βιογραφικό σας στην εταιρεία, θα σας στείλει μια σύντομη περιγραφή της δουλειάς. Αν σας αρέσει η περιγραφή της δουλειάς θα πρέπει να του δώσετε την άδεια να στείλει το βιογραφικό σας στην εταιρεία.
 8. Εάν η εταιρεία ενδιαφέρεται για μια συνέντευξη, θα πρέπει να προγραμματιστεί μέσω του recruiter.
 9. Συνήθως μετά την πρώτη συνέντευξη, εάν πάει καλά, ακολουθεί και μία δεύτερη. Και πάλι, αυτό γίνεται μέσω του recruiter.
 10. Τέλος, αν η δεύτερη συνέντευξη πηγαίνει καλά και η εταιρεία θέλει να σας προσλάβει σας κάνει μια προσφορά. Αν δεχτείτε την προσφορά θα επικοινωνείτε απευθείας με την εταιρεία.

 

 • Μισθοί

Οι μισθοί στη Σκωτία για graduate IT θέσεις εργασίας κυμαίνονται από £ 20.000 έως £ 24,000 ετησίως ανάλογα με την εταιρεία και το βιογραφικό σας.

O μηνιαίος μισθός φορολογείται και είναι τελικά:

Μεικτά το χρόνο

Καθαρά μηνιαίως

20k

£1,344.47

21k

£1,401.13

22k

£1,457.80

23k

£1,514.47

24k

£1,571.13

 

Μπορείτε να υπολογίσετε τον καθαρό μισθό χρησιμοποιώντας το παρακάτω link:

http://www.thesalarycalculator.co.uk/salary.php

 

 • Επιθυμητές δεξιότητες

Στην Σκωτία δουλειές για προγραμματιστές, δίκτυα και γενικά στον χώρο της πληροφορικής υπάρχουν αρκετές.

Για προγραμματιστές δεξιότητες όπως:

. Net, C #, ASP.Net,Java, PHP, VS2010, MSSQL έχουν μεγάλη ζήτηση αυτή τη στιγμή.

Η εμπειρία είναι πάντα προτιμότερη από τα πτυχία. Παρόλα αυτά πτυχιακή και πρακτική θεωρούνται προϋπηρεσία. Επίσης ένας 2:1 {Λίαν Καλώς (Very Good) (6,50 - 8,49)} και άνω βαθμός μπορεί να ζητηθεί ή να σας κάνει να ξεχωρίσετε, ιδίως για graduate δουλειές.

http://en.wikipedia.org/wiki/Academic_grading_in_Greece

 

 • Μετακίνηση

Με τα τρένα και τα λεωφορεία μπορείτε να πάτε οπουδήποτε. Στο Εδιμβούργο η εταιρεία Lothian είναι ο κύριος πάροχος της πόλης. Εάν χρησιμοποιείται λεωφορείο 2 φορές την ημέρα, είναι καλύτερα να πάρετε μια κάρτα Rida (£ 51 ανά 4 εβδομάδες), που επιτρέπει απεριόριστες μετακινήσεις με λεωφορεία.

http://lothianbuses.com/

 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι οδηγοί λεωφορείων δεν δίνουν ρέστα. Πρέπει να έχετε το ακριβές αντίτιμο ή θα χάσετε χρήματα. Ένα εισιτήριο = £ 1,40

 

Χωρίςκάρτα

1 Month = 20 work days.

1 εισιτήριο = £1.40

2 δρομολόγια την ημέρα

20*2*£1.40 = £56 Σαββατοκύριακα είναι extra

Με κάρτα

£ 51 για 4 εβδομάδες και τα Σαββατοκύριακα.

 

 

 • Καθημερινές δαπάνες

Μερικά δημοφιλή σούπερ μάρκετ που βρίσκονται εδώ είναι οι εξής:

LIDL/ALDI

Πολλά παρόμοια γερμανικά προϊόντα, όπως στην Ελλάδα. Επίσης μπορείτε να βρείτε φέτα. Περιορισμένη ποικιλία όμως οι πιο φτηνές τιμές.

ASDA

Τεράστια ποικιλία έχει 24/7 καταστήματα ανοιχτά.

TESCO

Τεράστια ποικιλία και έχει μικρότερα καταστήματα σε όλη την πόλη.

Sainsbury

ακριβά, αλλά σε όλη την πόλη.

Cooperative

ακριβά, αλλά σε όλη την πόλη.

Iceland

Καλά κατεψυγμένα προϊόντα

Farmfoods

Φτηνά κατεψυγμένα προϊόντα

 

Τα ποτά είναι σχετικά ακριβά και περιμένουμε νομοθεσία που θα αυξήσει περαιτέρω τις τιμές. Μερικές τιμές για ένα pint μπύρας είναι:

• Εδιμβούργο: £ 3,18

• Γλασκόβη: £ 2,75

Τρώγοντας έξω είναι μάλλον ακριβά. Ανάλογα με το εστιατόριο είναι £ 20 - £ 25 ανά άτομο για ένα πλήρες γεύμα και ένα ποτό.

Διαμονή

£ 350 - £ 450 το μήνα

Τροφή

£ 50 ανά εβδομάδα για τα βασικά

Διασκέδαση(μία φορά την εβδομάδα, εστιατόριο συν 3 ποτά σε μπαρ)

£ 45 - £ 65, ανάλογα με τα ποτά και το εστιατόριο.

Internet

£ 50

Σύνολο

£ 495 - £ 615

 

 • Καιρός

Εάν είστε έτοιμοι για τη βροχή, άνορακ, ομπρέλες, μπότες και ζεστά ρούχα είστε ΟΚ. Ο καιρός δεν είναι τόσο κακός όσο παρουσιάζεται στις ταινίες αλλά σίγουρα έχει πολύ υγρασία και βρέχει συχνά και η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει πάνω από 25 βαθμούς ούτε το καλοκαίρι και είναι 4 με -1 το χειμώνα.

 

 • Μεταπτυχιακές Σπουδές

Για όποιον σκέφτεται να συνεχίσει τις σπουδές του με ένα μεταπτυχιακό, το UniversityofEdinburgh και το GlasgowUniversity μπορούν να είναι μια πολύ καλή επιλογή. Τα μεταπτυχιακά εδώ είναι ετήσια και τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια είναι μέσα στα 10 καλύτερα της Αγγλίας καθώς και στα 100 καλύτερα του κόσμου. Τα δίδακτρα είναι πολύ πιό προσιτά από αυτά της Αγγλίας και μπορούν να σας εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας στην Αγγλία πολύ πιο εύκολα.

Για να σας δεχτούν για ένα μεταπτυχιακό εδώ θα πρέπει να έχετε βαθμό πρώτου πτυχίου 6 και πάνω για το GlasgowUniversity και 7 και πάνω για το UniversityofEdinburgh καθώς επίσης και δύο συστατικές επιστολές από καθηγητές.

Θα ήθελα όμως να τονίσω ότι οι σπουδές εδώ είναι κυρίως θεωρητικού περιεχομένου που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά εργαστήρια και έχει αρκετές γραπτές εργασίες.

Computing Science Msc at Glasgow University:

http://www.gla.ac.uk/postgraduate/taught/computingsciencemsc/

Computing Science Msc at University of Edinburgh:

http://www.ed.ac.uk/schools-departments/informatics/postgraduate/msc/msc-computer-science