Οικονομικά

 

Χρήματα που θα χρειαστώ κατά την άφιξη μου στην Γερμανία.

 

Δεν θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το ποσό που θα χρειαστεί κάποιος , αλλά βάση των άλλων άρθρων μπορούμε να σχηματίσουμε μια γενική ιδέα.

Το πρώτο και κύριο πράγμα είναι τα έξοδα του σπιτιού τα όποια είναι 1 ενοίκιο εγγύηση (ή 2 εξαρτάται το συμβόλαιο ) και το ενοίκιο του μήνα που θα ξεκινήσεις να μένεις. Συνεπώς με ένα μέσο ορό αγγίζουμε το ποσό των 600- 800 ευρώ (με ένα μήνα εγγύηση). Για τρόφιμα και λοιπά απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης χρειάζονται κοντά στα 30 ευρώ την εβδομάδα. Μια κάρτα αστικής μετακίνησης κοστολογείται ανάλογα με της ζώνες που θα χρειαστούν (βλ. Μέσα μαζικής μεταφοράς) αλλά μπορούμε να πούμε με ένα γενικό μέσο όρο ότι θα χρειαστούν 55 ευρώ. Η αγορά κάρτας αστικής μετακίνησης συνίσταται γιατί το απλό εισιτήριο στις περισσότερες φορές μπορεί να καταλήξει ασύμφορο. Καλό επίσης θα ήταν το γερμανικό νούμερο να είναι μια από τις πρώτες αγορές διότι ζητείτε σχεδόν από όλες τις υπηρεσίες, και το κόστος του μπορεί να φτάσει και τα 15 ευρώ, με ένα αρκετά καλό ποσό προπληρωμένου χρόνου ομιλίας.

Βάση όλων των παραπάνω βρισκόμαστε στα 900 ευρώ, εάν συνυπολογίσουμε και τα προσωπικά έξοδα μπορούμε να πούμε ότι 1000 ευρώ είναι ένα αρκετά καλό ποσό για να ξεκινήσει κάποιος τη πρακτική του στη Γερμάνια καθώς κατά τους επόμενους μήνες θα υπάρχει και η πληρωμή της πρακτικής που θα καλύπτει τα έξοδα.

Έσοδα και έξοδα πρακτικής άσκησης στην ευρύτερη περιοχή της Στουτγάρδης.

 

Ο μισθός που μπορεί κάποιος να κερδίσει κάνοντας πρακτική άσκηση στην Philips ή HP είναι ~1280 Eυρώ, στην IBM είναι ~ 1200 Eυρώ (μισθός πρακτικής) + 260 Eυρώ (επιδότηση ενοικίου) και στις υπόλοιπες εταιρίες είναι περίπου 700 Eυρώ. Προφανώς μπορεί να υπάρχουν και άλλες εταιρίες που πληρώνουν πάνω ή και κάτω από τα 700 Eυρώ.

 

Τα έξοδα τα οποία μπορεί κάποιος να έχει είναι τα ακόλουθα:

 

Διαμονή. Τα προηγούμενα χρόνια σχεδόν όλοι όσοι έχουν κάνει πρακτική στην περιοχή της Στουτγάρδης έχουν μείνει σε WG (Wohngemeinschaft), με άλλα λόγια συγκατοίκηση. Το κόστος διαμονής ανέρχεται από 350 έως 450 Eυρώ, όπου σε αυτά περιλαμβάνονται ενοίκιο, ρεύμα, νερό και κοινόχρηστα. Το Internet σε πολλές περιπτώσεις περιλαμβάνεται στην τιμή του ενοικίου όμως υπήρξαν περιπτώσεις όπου ο ένοικος έπρεπε να το πληρώσει ξεχωριστά. Το κόστος είναι περίπου 15 Eυρώ.

 

Μετακινήσεις. Η χρήση των ΜΜM είναι πάρα πολύ εύκολη και διαδεδομένη. Το κόστος μεταφοράς κυμαίνεται αναλόγως την απόσταση αλλά και την τακτικότητα της χρήσης. Οι πληροφορίες που παρατίθεται παρακάτω αφορούν 2 περιπτώσεις.

 

1ον Για κάποιον ο οποίος διαμένει στην πόλη της Στουτγάρδης και κάνει την πρακτική του στην Philips ή HP . Το μηνιαίο κόστος(πάσο) είναι 88 (φοιτητικό) Eυρώ.

 

2ον Για κάποιον ο οποίος διαμένει στην περιοχή του Böblingen όπου και βρίσκεται εγγύτερα στην δουλειά. Το μηνιαίο κόστος(πάσο) είναι 41(φοιτητικό) Eυρώ.

 

Συμπέρασμα : Δεν συμφέρει να μην έχεις μηνιαίο πάσο.

 

Διατροφή. Οι τιμές των Super market συγκρινόμενες με την Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές πιο φτηνές. Τα προϊόντα τα οποία είναι συνήθως ακριβότερα είναι τα οπωροκηπευτικά, όπου όμως η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη. Το εβδομαδιαίο κόστος στο Super market είναι περίπου 30 Eυρώ το οποίο όμως διαφέρει από άτομο σε άτομο.

 

Μια βόλτα σε ένα μέσο εστιατόριο μπορεί να κυμανθεί από 10 έως 25 Eυρώ το άτομο.

 

Μια έξοδος για ποτό ή μπύρα στα bar ή club κυμαίνεται από 3 έως 8 Eυρώ.

Ένας καφές κοστίζει από 1,5 έως 4 Eυρώ.

 

Στο παρακάτω πίνακα αναφέρεται ενδεικτικά το μηνιαίο κόστος ενός πρακτικάριου στην Philips .

 

Διαμονή

350 – 450 Euro

Μετακινήσεις

88 Euro

Διατροφή(1 γευμα την ημέρα στην εταιρία περίπου 5 Euro, 30 Euro Super market την εβδομάδα)

220 Euro

Διασκέδαση(1 γευμα σε εστιατόριο την εβδομάδα, 2 εξόδους για μπυρα την εβδομάδα)

100 Euro

Χρηση κινητου τηλεφωνου και internet

15 + 15 Euro

Σύνολο εξόδων

788 – 880 Euro

 

Συμπέρασμα όλων των παραπάνω ειναι οτι με τα υφιστάμενα έσοδα μπορεί κάποιος να καλύψει από το 87% έως το 150% των εξόδων του.