Προοπτικές μετά την πρακτική.

 

Το συγκεκριμένο θέμα είναι κάπως υποκειμενικό. Γι’ αυτό στο παρακάτω κείμενο θα προσπαθήσουμε να πιάσουμε όλη τη γκάμα των επιλογών που υπάρχουν.

 

Μια πρακτική στη Γερμανία αρχικά μπορεί να προσφέρει γνώση. Όχι μόνο στο προγραμματισμό αλλά και στο θέμα οργάνωσης (κάτι για το οποίο φημίζονται οι Γερμανοί), στην ομαδική εργασία (κάτι το οποίο πολύ δύσκολο να γίνει στην Ελλάδα) και το σημαντικότερο όλων: να μάθουμε μία γλώσσα στην χώρα την οποία ομιλείται. Το τελευταίο φυσικά προϋποθέτει και τη θέληση για περαιτέρω διαμονή στη χώρα.

 

 

Όλα τα παραπάνω είναι μια γερή βάση για το πρώτα βήματα ενός απόφοιτου. Το λιγότερο που μπορεί αυτή τη στιγμή να προσφέρει η αγορά της Γερμανίας είναι μια δουλειά ,είτε σαν προγραμματιστής είτε σαν τεχνικός, γενικότερα σαν μηχανικός υπολογιστών (computer science engineer). Έπειτα εξαρτώνται όλα κυρίως από εμάς τους ίδιους. Με υπομονή και ενδιαφέρον για τη γλώσσα (κάτι το οποίο εκτιμoύν πάρα πολύ οι Γερμανοί) μπορούμε ν’ ανεβούμε στην ιεραρχία και να ξεφύγουμε από το στάδιο του προγραμματιστή. Αυτή τη στιγμή υπάρχουνε πρώην φοιτητές της Βιομηχανικής Πληροφορικής που δουλεύουνε σ’ εταιρείες με πολύ καλό μισθό σαν προγραμματιστές αλλά και άτομα τα οποία μετά από λίγα χρόνια εργασίας, περαιτέρω εκμάθηση και εξάσκηση της γλώσσας εργάζονται σαν project manager και άλλοι που κάνουνε το μεταπτυχιακό τους στη Γερμανία είτε στα Γερμανικά είτε στα Αγγλικά. Αξίζει βέβαια ν’ αναφέρουμε ότι η Γερμανία έχει αρκετά πανεπιστήμια τα οποία είναι από τα κορυφαία στην Ευρώπη και ίσως στο κόσμο. Το χαρτί του μεταπτυχιακού και ιδιαίτερα στα Γερμανικά έχει μεγάλη αξία και η γνώση η οποία αποκομίζεται είναι πολύ υψηλού επιπέδου.

 

Όπως καταλαβαίνετε οι προοπτικές που ανοίγονται από μια ενδεχόμενη πρακτική στην Γερμανία θα μπορούσαν να αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο για την επιλογή της πρακτικής άσκησης.